zaterdag 20 november 2010

10-11-10

Deze woensdag ging het bezoek aan het duurzame AVVN gebouw in Leidsche Rijn niet door en in plaats daarvan hebben we een paar films bekeken over duurzaamheid. Hele interessante en leerzame films.
De eerste film die we hebben gezien heette: Earth wat ging over de opwarming van de aarde en de tweede was een stukje over een documentaire waarin gigantische productieprocessen te zien waren van onder andere stekkerdoosjes, strijkijzers enz. massa's mensen die deel uitmaakten van een massaproductie, ieder had z'n eigen onderdeel en zo was te zien hoe die mensen dat deeden. Nu was het aan ons de taak om in een groep een duurzaam filmpje te maken.

03-11-10

Dagje Heerenveen!
We zijn met de auto naar Heerenveen gereden om vervolgens een bezoek te brengen aan Museum Belvedère. Vanaf buiten al een prachtig gebouw om te zien, en dan vooral de ligging van het gebouw, midden in het groen en afgelegen van de bewoonde wereld, waardoor ik het gebouw nog beter ervaarde. In het museum kregen we nog even de tijd om rond te lopen, aan de rechterkant was een tentoonstelling met veel verschillende soorten kunst o.a (de kabouter) die hieronder te zien is, zelf vond ik hem geweldig. Zo knap gemaakt.. En aan de linkerkant was er een galerie waar een aantal prachtige schilderijen hangen. Ik vond vooral de drukke wand met de verschillende foto's erg gaaf, gaf een mooi effect, en dan nog de kleine raampjes die een prachtog lichteffect in het gebouw gaven. 

Daarna moesten we lopend naar de eco tuin. Lopen in stilte.. wat overigens erg moeilijk was voor vrouwen! Toen we daar aankwamen snapte ik even niet zo goed wat me te wachten stond en besloten we om rond te lopen, het enoge wat je zag waren gestapelde stenen en stenen en nog eens stenen. Later hoorde we dat de man die dit allemaal bedacht en uitgevoerd heeft ons een rondleiding zou geven, maar jammer genoeg niet aanwezig was. De achterliggende gedachten waren de verschillende stapeltechnieken, dat als je er echt op let dat het er heel gaaf uit ziet, zo heeft hij hier jarenlang aan gewerkt en zijn stenenverzameling uitgebreid totdat er een heel gebied met steensculpturen is aangelegd. Zag er erg gaaf uit die stenen die door de natuur verspreidt liggen. Het was een leuke dag alleen jammer dat het zo ver was...
 
Tentoonstelling:
Bezoek eco tuin:




zaterdag 30 oktober 2010

27-10-10

We kregen al een week van tevoren van Wim te horen dat we al ons afval tot aan woensdag moesten verzamelen. Op de 27e hadden we allemaal ons verzamelde afval meegenomen. We verzamelde in het auditorium en kregen een uitleg over duurzaamheid. Na deze inleiding moesten we ons afval meenemen naar de wom en was het aan ons om het afval te ordenen met betrekking op jezelf. Ik heb eerst een foto gemaakt van het afval dat ik meehad en daarna ben ik met dat afval een soort gevolg van de dag te gaan maken. Met de spullen die ik mee had kon ik de volgorde maken dat ik de dag begin met medicijnen en als ik wat heb gedronken is het gevolg dat ik naar de wc moet en als ik wat heb gegeten is het gevolg dat ik mn handen moet wassen en in de avond is het gezellig daarom de kaarsjes...

De tweede opdracht was dat we al ons afval boven in het auditorium op een hoop gooiden waarna we groepen moesten maken en allemaal een thema moesten kiezen, wij hadden als thema bonnetjes. Dus was het zaak om alle bonnetjes uit de afvalhooop te vissen. Daarna was het de taak om iets met je gekozen voorwerp te doen waardoor je de functie van het voorwerp versterkt, of duidelijker maakt. Wij hebben ervoor gekozen dat bonnetjes niet meer uit het leven en de consumptie weg te denken zijn. Eigenlijk ben je in de consumptiemaatschappij gevangen. Dit hebben wij gedaan door een performance te laten zien. We hebben Carlijn op een stoel gezet en alle bonnetjes aan elkaar geplakt en Carlijn ermee ingewikkeld zodat ze gevangen zit in de consumptie maatschappij, en er uit wil breken hier hebben we een paar foto's van gemaakt.

Carlijn gevangen in de consumptiemaatschappij!

donderdag 21 oktober 2010

13-10-10

Voor deze Culturele woensdag moesten we om 09.30 uur op school verzamelen in de collegezaal. We kregen eerst een inleiding over hoe de dagindeling eruit zag. Daarna werden we in de groepen geplaatst hoe we de eerste week ook waren ingedeeld. Voordat we weggingen kregen we een woord mee en een locatie waarna we aan de hand van dat woord een performance of ingreep moesten doen (zonder materialen) om het woord uit te drukken. Wij hadden het woord pragmatisme en de locatie was de Oude stad (dachten we maar achteraf bleek het Leidsche Rijn te zijn...). Toen we het woord te horen kregen hebben we eerst zitten brainstormen wat het wordt nu eigenlijk betekent, met behulp van het maken van een woordenweb zouden we dan op een idee komen. Het woordenweb draaide erop uit dat: je een doel hebt die je wilt bereiken maar waarvan je al weet dat je dat doel niet kunt bereiken, waardoor je het idee dat je hebt zo afzwakt dat het doel wel weer te bereiken is. Ons eerste idee was om uit te beelden dat er nooit een rookvrij Nederland zal bestaan, maar we vonden het idee toch niet leuk genoeg en kwamen toen op het idee om te vliegen. We zijn naar de Dom gegaan en hebben daar 3 tickets gekocht en 2 bleven er beneden staan om het te filmen. Uiteindelijk hebben we het boven op de Dom gefilmt. Het idee was dat je eigenlijk al weet dat je niet kunt vliegen, je weet dat je dit doel dus niet kunt bereiken, en uiteindelijk zoek je iets waar je wel vanaf kunt vliegen/ springen waardoor je toch je doel hebt bereikt maar het idee zodanig hebt afgezwakt. En omdat Wieger zo goed is in acteren, was het aan hem de eer. Het was een leuke dag waarin we veel hebben kunnen lachen.

06-10-10

Deze culturele woensdag moesten wij zelf bezoeken, we zijn dan ook met een groep naar Amsterdam gegaan, en als eerste zijn we naar de Kerk gegaan waar een tentoonstelling te zien was van Krijn de Koning.
Toen we bij de Kerk aankwamen wist ik eigenlijk niet wat me te wachten stond, van buitenaf gezien een 'gewone' mooie Kerk maar toen we naar binnen liepen zag ik in eerste oogopslag alleen maar steigers. Toen ik door de ruimte keek zag ik niet anders dan steigers waardoor dat voor mij m'n ruimtelijke zicht belemmerde. Daarna zijn we naar boven gelopen d.m.v een steile trap waar we uitkwamen op een platform wat er in eerste instantie erg interessant uitzag met een ornament van de Kerk wat als het ware door de grond geboord was en de gekleurde vlakken die in de vorm van een huis tentoongesteld waren. We zijn in het gekleurde vlakken kunstwerk geweest maar toen ik door de ruimtes liep viel het me jammer genoeg eigenlijk best wel tegen omdat ik erachter probeerde te komen wat de doel van de kunstenaar was om zo'n gebouw in het midden van de Kerk te plaatsen, ik kwam er maar niet achter dat vond ik erg jammer. Wel vond ik de ruimtelijkheid toen we op het platform stonden veel groter en beter, je had veel minder zichtbelemmeringen en kon daardoor vrijer de ruimte in kijken, ook omdat je als je op het platform staat je je op de hoogte van het licht bevindt ervaar je de Kerk ook ruimtelijker naar mijn gevoel en dat was beneden niet het geval daar was het veel donkerder dus minder ruimtelijk. Toen we uit de Kerk liepen zag ik op een tafeltje een boekje liggen waar wat uitleg in stond over het werk van Krijn de Koning. Hierin stond dat in zijn werk de ervaring van ruimte en de verhouding tussen mensen en ruimte centraal staan. Hij gebruikt architectuur, functie en kleur in nauwe wisselwerking met de omgeving om toegangkelijke en betreedbare, gebouwde kunstwerken te maken. Wel vond ik het erg interessant en mooi dat hij de mooie elementen van de Kerk zoals de bovenkant van de preekstoel en het kopere hek wilde benadrukken d.m.v  uitsparingen te maken in het platform waardoor ze eigenlijk los in de omgeving geplaatst werden waardoor ze meer aandacht kregen.

Daarna zijn we naar het Stedelijk museum gegaan, ook hier weer prachtige kunstwerken maar wat me vooral is bijgebleven is de tentoonstelling van een aantal kunstenaars. Die hadden daar allemaal witte ruimtes en in sommige ruimtes gebeurde er wat en in de andere ruimtes gebeurde er helemaal niks. In een ruimte hoorde je telkens een stem die van klank veranderde waardoor je hem niet zo heel goede kon verstaan, toch bleef ik maar in die ruimte staan om te luisteren wat hij nou zij en uiteindelijk kwam ik erachter dat de namen van de kunstenaars op de muur waren geschreven en de stem ze een voor een op stond te lezen.
Verder was er nog een ander gaaf project een grote witte ruimte en toen we binnen kwamen dacht ik dat er mieren op de muur waren getekend maar zodra je dichterbij kwam zag je telkens een naam met de datum erachter. Al snel kwam er een vrouw naar je toe die daar in opdracht stond van de kunstenaar om te vragen of je tegen de muur wilde staan waarna ze aan de hand van je lengte een streepje zette met je naam en datum, het gaf zo'n gaaf effect. want op de gemiddelde lengte was de muur gewoon zwart van de tekst en op sommige plekken zag je namen veel lager staan, omdat dit er zo leuk uitzag hebben we dit in de school voor de grap nagebootst maar dan op veel kleinere schaal natuurlijk.


29-09-10

Op deze culturele woensdag zijn we naar het Kroller Moller museum gegaan, dat is gelegen bij de Veluwe in Otterlo.
Na een lange reis toen we daar aankwamen hadden we de gelegenheid om een van de witte fietsen te pakken, door de route door het bos te volgen op de fiets kwam je uiteindelijk bij het museum terecht. Het museum bestaat uit een gebouw waar kunst is gevestigd vooral bestaande uit prachtige schilderijen van o.a. Piet Mondriaan, van Gogh en Pablo Picasso hier zijn we alleen niet geweest, maar ook bestaat het Kroller Moller uit een beeldentuin. Ik vond het prachtig om hierdoor te lopen, een uitgestrekt gebied met geweldige sculpturen. Toen we bij de ingang van de beeldentuin stonden gingen we meteen links het paviljoen op en liepen we zo door de beeldentuin. Wat ik bijvoorbeeld een leuk sculptuur vond was het drijvende object, je blijft er namelijk heel lang naar kijken wat het nu voorstelt en iedereen ziet er ook wat anders in, hij trekt ook vooral de aandacht omdat hij helemaal wit is en staat in een groene omgeving, zelf zie ik hier bijvoorbeeld een eend in.

zaterdag 9 oktober 2010

22-09-10

Bij deze Culturele Woensdag gingen we naar Rotterdam.
We hadden met iedereen afgesproken om te verzamelen op Rotterdam Centraal en zijn vanuit daar lopend vertrokken naar het Boijmans museum, vanaf Centraal was dat ongeveer half uurtje tot drie kwartier lopen.

Toen we daar eenmaal aankwamen kwam je als eerste op een prachtig ontworpen binnenplein, daarna liepen we naar binnen en was er de mogelijkheid om je jas op te hangen aan een heel leuk kunstwerk. Allemaal kleerhangers en als je je jas ophing 'vloog'de kleerhanger omhoog en hingen de jassen aan het plafond zag er geweldig uit. Het museum bezat veel oude, moderne en hedendaagse kunst.
Wat ik echt prachtig vond waren de installaties van Olaffur Eliasson, had ik altijd al een keer heen gewild.
De uitgang van zijn installaties was door middel van water en licht een geweldig effect te creeëren. Een paar voorbeelden zijn: dat je op een plank kon springen die een glooing had, deze plank was bevestigd aan een lange bak met water en als je dus op de plank sprong kreeg je een prachtig effect van golven te zien op de muur. Ook was er een installatie met een steen die langzaam naar beneden zakte naar het water toe en op een gegeven ogenblik raakte de steen het water en ging hij weer omhoog waardoor er op de muur weer prachtige effecten te zien waren. De tentoonstelling heette: Notion Motion. We hebben daar ongeveer anderhalf uur lang rond mogen lopen maar eigenlijk was dat een beetje te kort want er was zoveel om te bekijken.














Na een bezoek aan het Boijmans museum zijn we naar de haven van Rotterdam gegaan waar we vervolgens stonden te wachten op de boot die ons zou brengen naar de onderzeebootloods waar een tentoonstelling te zien was van van Lieshout. De tentoonstelling was genaamd: Infernopolis, waarin duidelijk werd gemaakt grenzen tussen goed en kwaad, leven en dood en realiteit en fictie zijn opgeheven.

Na deze tentoonstelling was er nog de tijd om langs een winkel te gaan waar ze tweedehands spullen verkochten, die je evenytueel weer voor school kunt gebruiken enz.

zaterdag 18 september 2010

GinnyWentinkUD2

15-09-10
De opdracht voor deze CW was om een kinetische lijn te creëren, hiervoor werd ons een week van tevoren vertelt dat we zoveel mogelijk materiaal mee moesten nemen.

Op de dag zelf kregen we eerst een filmpje te zien van een andere school die zo'n zelfde opdracht hadden gedaan waardoor je een beetje een beeld krijgt van wat de bedoeling is.

Daarna liepen we met de hele groep door de school en stopten we om de 5 meter waar vervolgens een student stil stond, dus na elke 5 meter stond weer een student zo kreeg iedereen een eigen plek om de kinetische lijn te creëren. Je mocht zelf weten wat je ervan ging maken ook al had je natuurlijk wel te maken met je buren voor de perfecte aansluiting.

Wij hebben gewerkt met een kapstok, klerenhangers, een bezem, een spatbord, trappers, stoel, tafel, houten latje en nog veel meer leuke materialen. Hieronder zijn een paar foto's te zien toen we aan het werk waren.


GinnyWentinkUD2

08-09-10
De opdracht voor deze CW was om een barriere te maken. Voordat we begonnen om zelf een barriere te maken kregen we eerst uitleg over wat nu eigenlijk een barriere is.

De groepen waren al door Rob en Willem samengesteld, en nu was het aan ons de taak om in die groepen een barriere te verzinnen en die vervolgens uit te voeren.

Het eerste wat wij bedachten was door middel van touwen kris kras op een plek te spannen waar veel mensen langs komen. Deze barriere hebben we dan ook uitgevoerd op de hoofdtrap van de HKU, op het filmpje is goed te zien dat de mensen er echt moeite voor moeten doen en even stil staan voordat ze de trap op of af gaan.

Toch wilde we nog een andere barriere verzinnen en zijn we met onze groep naar het CS gegaan, we zijn daar op zoek gegaan naar een druk punt. De bedoeling was om er voor te zorgen dat mensen dachten dat we een touw vasthadden, hierdoor wilde we proberen te bereiken dat mensen niet door de kring zouden lopen. We hebben de kring steeds groter proberen te maken, ons doel was: hoe groot kan de kring (barriere) worden totdat mensen erdoor heen gaan lopen en dus de barriere breken... Uiteindelijk is het ons gelukt om een grote barriere te maken, dit zie je terug op het filmpje. Toch leek het ons leuk om het nog voor een ingang van de AH to go te proberen kijken hoe de mensen reageren.

Het was een leuke dag waardoor we veel leuke filmpjes hebben kunnen maken.

Foto's en filmpjes volgen nog.